Köpeklerde Felç’lik
Köpeklerde felç belirtileri olduğunda çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. En önemli olan şey, yere düşmeleri ve ayaklarını sürtmeleridir.
Bacaklarını ve patilerini dikkatli bir şekilde incelediğimizde, köpeklerin düz olmadığını fark edebiliriz. Kemiklerin anatomik yapılarında, sanki birbirlerine sonradan eklenmiş gibi göründüklerini gözlemliyoruz. Köpekler arka-ön bacak kemiklerini kıvrık bir şekilde durduklarında veya normal şekilde yürüdüklerinde durur.
Yaradılışları itibariyle kemiklerinin şekilleri böyle olduğundan dolayı rahatsızlık hissetmezler ve düz bir şekilde duramayacakları için herhangi bir acı çekmezler. Bileklerinden dizlerine kadar kıvrık olduğunda, köpeklerin patileri oturduklarında, kalça kemikleri ise düz bir hizada bulunur.
Eğer köpeklerin balerinler gibi parmak uçlarında yürüdüğünü fark ederseniz, yani tam olarak patilerini yere basmadıklarını göreceksiniz. Bu fiziksel özelliklere sahip olduklarından dolayı, kendilerini çok yükseklere zıplayabilirler, atlayabilirler ve son derece hızlı bir şekilde koşabilirler.
Bazı köpekler şanssızdır çünkü doğuştan veya belirli hastalıklar veya talihsiz kaza sonucunda felç geçirerek bedenlerini istedikleri gibi kullanamazlar. Yazıda, köpeklerin felç durumuyla ve olası felç belirtileriyle ilgili tüm sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.
Köpeklerde Felç Belirtileri Nelerdir?
Felç, köpeklerde en başlıca doğuştan gelen bir neden olarak kabul edilmektedir. Anne karnındayken meydana gelen omurilik zararları, tümör oluşumu, zehirlenme gibi durumlar sonucunda bebek köpeğin sağlığı olumsuz etkilenebilir. Birçok nedenle omurilik zarar gördüğünde, insanlar felçli olarak doğabilirler.
- Köpekte felç belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Sık sık düşen bir şekilde köpeğiniz denge sorunu yaşıyor.
- Anormal hareketler yapmak için başını eğerek davranır.
- Göz hareketleri kontrol edilemez.
- Kişi, sıklıkla idrar kaçırır ve tuvaletini uygun olmayan bir yere yapma sorunu yaşar.
- Öğürdüğünde kusar.
- Bilinç kaybı yaşar.
- Bir görme bozukluğu yaşıyorum ve önümü görmekte güçlük çekiyorum.
- Siz onu çağırdığınızda, gelmeye çalışırken yanlış yerlere gider ve ayağa kalkarken zorlanır.
- Havlamaya çalışsa da başarısız olur çünkü kendini güçlü ve canlı hissetmez.
- Çünkü yürümekte zorlanır, ekstra enerji harcamak zorunda kalır ve nefes nefese kalır.
- Nefes almak konusunda zorluk çekiyor.
- Kendi etrafında dönmeye çalışırken panikleyip kuyruğunu sallayamaz.
Köpeklerde Felç Neden Olur
Köpekler felç geçirme durumlarına genetik nedenlerin yanı sıra, sonradan yaşadıkları olaylardan da kaynaklanabilir. Travmalar, felcin ana sebepleridir ve oldukça ciddi sonuçlar doğurabilir. Köpekler, trafik kazası sonucunda kafalarına aldıkları darbelerle felç olabilirler. Bu sebeple, köpekler kaza sonrasında hemen veteriner kliniğine götürülmelidir. Eğer köpeğinizin evcil hayvan sigortası mevcut ise, sigorta şirketi tüm masrafları karşılayacaktır.
Bazı durumlarda, köpeklerde felce sebep olan enfeksiyonlar da menenjit gibi olabilir. Eğer bir köpek zehirlenirse, beyin fonksiyonları da etkilenebilir ve felç geçirebilir. İlaç zehirlenmeleri, felce en çok sebep olan zehirlenme türüdür. Bu yüzden veteriner hekimin önermediği hiçbir ilaç köpeklere verilmemelidir.
Felcin en bilinen nedenlerinden biri hepatit, hipokalsemiya gibi çeşitli metabolizma bozukluklarıdır. Tümörlerin oluştuğu belirli bölgeler vücuda felç getirebilecek bir etki yaratabilir. Köpeğin felç geçirmesini engellemek için düzenli olarak muayene ettirilip, var olan hastalıklarının tedavi edilmesi en önemli önlemlerden biridir. Eğer tedavi masraflarını düşünerek bundan kaçınmak istiyorsanız, Can Dostum Sigortası’nın uygun fiyatlı planlarını henüz gözden geçirmemiş olabilirsiniz.
Köpeklerde felçe yol açan bir başka sebep de genetik faktörlerdir. Köpeğin felç geçirmesine yol açabilen hastalıklar, genetik olarak köpeğe geçebilmektedir. Bilinir ki Hatta Kaniş, Yorkshire Terrier ve Chihuahua gibi ırklar diğer ırklara nazaran felce daha yatkındır.
Köpeklerde Felç Nasıl Anlaşılır?
Köpeklerde felç belirtileri, pek çok hastalıkla karıştırılabilirsiniz. Köpeklerde felcin belirtilerini anlamak biraz karmaşık olabilir, bu yüzden bazen kafa karıştırıcı olabilir. Köpek, çeşitli felç semptomlarına sahip olduğundan dolayı dikkatlice incelenmelidir. Köpeklerde felç belirtileri şunlardır:
- Nöbet
- Bilinç kaybı
- Koma
- Görme kaybı
- Baygınlık
- İştah kaybı
- Nistagmus
- Aniden idrar yapma veya dışkılama
- Sürekli olarak bir tarafa düşme
- Dengesizlik
- Titreme
Yukarıdaki belirtiler görüldüğünde, köpeğin felç geçirdiği anlaşılabilir. Felç geçiren köpeklerde kaslar sertleşir ve aniden titremeye başlar. ve titreme aşırı derecede şiddetli. Köpeğin ağzından bol miktarda salya akabilir ve zamanla köpek bilincini kaybedebilir.
Eğer köpeğin felç geçirdiği fark edilise, hemen yumuşak yastıklar etrafına yerleştirilmeli ve vücudu travma riskine karşı korunmalıdır. Bulunan sehpa, sandalye gibi eşyalar köpeğin etrafından uzaklaştırılmalıdır. Panikle su içirilmeye vs. sebep olunmaktadır, beyinde felç meydana geldiği an. “Bu metin, ‘çalışılmamalıdır’ şeklinde yeniden yazılmalıdır.” Vakit kaybedilmeden, felç anı sona erdikten sonra acilen veterinere ulaşmak önemlidir.
Bir köpekte felç ne kadar sürer
Köpeklerin felçten kurtulma şansı vardır. Bazı köpekler, ilk 24-72 saat içinde kötüye gider ve ardından iyileşme belirtileri fark etmeye başlarız. Genel olarak, köpeklerin iyileşme süreci ilk üç ila beş gün içinde tamamlanır ve dört ila altı hafta içinde tam bir iyileşme göstermelerini bekleriz. Bazı köpeklerde bazı eksiklikler olabilir, ancak yine de iyi bir yaşam kalitesine sahiptirler.
Köpeklerde Felç belirtileri olduğundan şüpheleniyorsanız ailen uzman veteriner hekime danışarak tedavi ettirmek için geç kalmayınız.