Köpek Hıçkırığı Nasıl Geçer? Nedenleri Nelerdir?
Köpek hıçkırığı nasıl geçer evcil hayvanı olan kişilerin araştırdıkları konular arasında yer alır. İnsanlar gibi köpekleri de zaman zaman hıçkırık tutabilir. Hıçkıran köpek çok sevimli bir görünümde olsa da uzun sürmesi ve sık sık yaşanması halinde özellikle onun için rahatsız edici olabilir. Köpeklerin akciğerleri ile karın boşluğunu ayıran diyaframın ani kasılmaları nedeniyle hıçkırığın oluştuğu görülür.
Köpeklerde oluşan hıçkırık ani başladığı gibi ani olarak biter. Çoğu zaman herhangi bir şey yapılmasına gerek olmaz. Köpeğin hıçkırması sık olduğunda ve uzun sürdüğünde veterinere götürülmesi gerekir. Bu şekilde hıçkırığın nedeni öğrenilerek uygun tedavinin uygulanması mümkün olur. Köpeği olan kişilerin kulaktan duyma bilgilere itibar etmemeleri ve köpeklerinin sağlıklı bir yaşam sürmesi için mutlaka rahatsızlanması halinde veterinere götürmeleri gerekir.
Köpek Hıçkırması Neden Olur
Köpek hıçkırması onun sevimli görünmesini sağlarken aslında rahatsız edici bir durum olduğu bilinmelidir. Köpek hıçkırdığında ve özellikle bu sık tekrar ettiğinde ihmal edilmemelidir. Hıçkırık köpeğin diyafram ve interkostal kaslarının kasılması ile ortaya çıkar. Diyaframın ve interkostal kasının ani kasılmaları sonucunda akciğere hava çekilir ve ses telleri kapanır. Bunun sonucunda hıçkırık oluşur. Köpek hıçkırması neden olur incelendiğinde ise en sık görülen nedenler arasında şunlar yer alır:
-
- Sebepsiz olarak ortaya çıkar ve yine hiçbir şey yapılmasına gerek olmadan geçer
- Reflü
- Mide hastalıkları
- Aşırı büyük bir lokmanın yutulması ya da büyük bir yudum suyun içilmesi ile midenin genişlemesi
- Aşırı gaz
- Hamilelik
- Tümörler
- Genişlemiş bir organ
- Diyaframı ve interkostal kaslarının sinirlerinde harabiyet
- Beyin sapında ya da omurilikte oluşan yaralanmalar
- Stres nedeniyle hızlı nefes alma
- Solunum yolu hastalıkları
- Parazitler
- Hızlı mama yemek
Köpeğimin Hıçkırığı Neden Devam Ediyor?
Köpeğin hıçkırması kısa bir süre içinde geçmediğinde sahibi endişelenir. Köpeğimin hıçkırığı neden bir türlü geçmiyor ya da sık sık tekrar ediyor diyorsanız öncelikle altında yatan nedeni öğrenmelisiniz. Çok hızlı yemek yiyorsa onun yavaş yemesini sağlamalısınız. Stres olmasının önüne geçmeli, eğer bilinen rahatsızlıkları varsa tedavilerini ihmal etmemelisiniz.
Bu önlemleri almanız ile birlikte hıçkırık kesilir. Bazı durumlarda hıçkırığın bir türlü kesilmediği görülebilir. Böyle bir durumda ise veterinere götürerek öncelikle nedeninin öğrenmelisiniz. Veterineriniz hıçkırığın altında yatan nedeni tespit ederek buna uygun tedaviyi planlar. Siz de bu tedaviyi eksiksiz uyguladığınızda hıçkırık kesilir ve bir daha tekrar etmez.
Köpek Hıçkırığı Nasıl Olur?
Köpeklerde hıçkırık tıpkı insanlarda olduğu gibi ortaya çıkar. Köpek aniden hafifçe sarsılır ve ağzından “hık” diye ses çıkar. Diyaframın ve interkostal kasının ani kasılması ile köpeğin ses telleri kapanır. Ses tellerinin kapalı olmasından sonra ortaya çıkan hık sesi net olarak duyulur. Köpeğin hafifçe sarsılması ve bu şekilde ses çıkarması ile onu hıçkırık tuttuğunu kolayca anlayabilirsiniz.
Hıçkırık tekrarı ise nedenine bağlı olarak değişebilir. Bazen bir dakika içinde birkaç kez tekrar edebilir. Bu şekilde çok sık olarak hıçkırması köpeği rahatsız eder. Onun her hıçkırıkta rahatsız olması sahibinin de kendini rahatsız hissetmesine ve endişe etmesine neden olur. Oysa köpeğiniz ilk kez hıçkırıyorsa ya da arada bir hıçkırık tutuyorsa bu konuda endişe etmeye gerek bulunmaz.
Köpeklerde Ters Hıçkırık
Köpeklerde ters hıçkırık neden olur şeklinde araştırma yapan kişiler bulunur. Bunun yanında bilinmesi gereken nokta ise köpeklerde ters hıçkırık şeklinde bir durumun olmadığıdır. Ters hapşırma köpeklerde görülebilen davranışlar arasında yer alır. Kimi zaman köpek havayı güçlü bir şekilde burnundan havayı içine çeker. Bu sırada ise hıçkırık sesine benzer bir ses çıkartır. Ama bu normalde hıçkırdığında çıkarttığı hık sesinden farklıdır.
Ters hapşırma kesinlikle ters hıçkırık değildir ve normal hıçkırıktan çok daha güçlü bir ses ortaya çıkar. Hıçkırıktan daha sık olabilir. Ters hapşırma olduğunda köpek ciğerlerine çok fazla hava alır. Köpeğin ters hıçkırdığını düşünüyorsanız aslına bunun ters hapşırma olduğunu bilmelisiniz.
Köpek Hıçkırığı Nasıl Geçer?
Köpeklerde hıçkırık nedenleri oldukça fazla olması nedeniyle görülme sıklığı farklı olabilir. Köpeğim hıçkırır gibi ses çıkartıyor diyorsanız öncelikle sesi ve onun hareketlerini dikkatle takip etmelisiniz. Normal hıçkırıkta köpek hafifçe sarsılır ve ağzından hık şeklinde bir ses çıkar. Kimi zaman da köpek ters hapşırır ve yine hıçkırığa benzer bir ses çıkar. Ama kesinlikle hıçkırıktan farklıdır. Bunun için öncelikle köpeğin hıçkırdığından emin olmak gerekir. Köpek hıçkırıyorsa şu şekilde önlemler alınması geçmesine yardımcı olur:
- Göğsüne ve boynuna masaj yapın
- Onun hızlı nefes almasının önüne geçin ve yürüyüşe çıkartın
- Sırt üstü yattığı anlarda yiyecek vermeyin
- Hızı yemek yemesinin önüne geçin. Az miktarda ve sık mama verebilir ve yavaş yemesini sağlayabilirsiniz
Tüm bu önlemleri almanıza rağmen sık hıçkırık nöbetlerine giriyorsa ve hıçkırık kesinlikle geçmiyorsa veterinere götürmelisiniz. Ancak bu şekilde hıçkırığa neden olan rahatsızlığın tanısı koyulur ve tedavisi uygulanabilir.
Yavru Köpeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?
Yavru köpeklerde hıçkırık nasıl geçer sahipleri tarafından en fazla araştırılan konular arasında yer alır. Yavru köpekler çok iyi bilindiği gibi aşırı hareketlidirler. Aynı zamanda daha fazla heyecanlı olduklarından sık nefes alırlar ve onları hıçkırık tutabilir. Yavru köpeğin kaslarının henüz tam olarak gelişmemiş olması hıçkırmasına neden olur.
Yavru köpeklerin hıçkırması normal olarak kabul edilir ve hatta onun çok sık olarak hıçkırık nöbetleri geçirdiğini görebilirsiniz. Yavru köpeğiniz hıçkırmaya başladığında onu korkutmak eğlenceli ve etkili bir yöntem olarak uygulanabilir. Elbette onun strese girmesine de neden olmamalısınız. Hafifçe ellerinizi birbirine çarparak onu korkutabilirsiniz. Bu şekilde hıçkırığı geçer ama belirttiğimiz gibi yetişkin bir köpek olana kadar sık sık hıçkırdığını görmeye hazır olmalısınız.