Havliyo

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Köpek Bilgi
  4. »
  5. Köpeklerde Kepek Neden Olur ve Nasıl Geçer

Köpeklerde Kepek Neden Olur ve Nasıl Geçer

köpeklerde kepek belirtileri

Köpeklerde Kepek Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Köpeklerde kepek neden olur, patili dostunun tüylerinde, sürekli yatmayı sevdiği yerde kepek gören kişilerin araştırdığı konudur. Bilindiği gibi köpekler kürklü hayvanlardır ve uzun tüyleri bulunur. Onların görünüşlerini güzelleştiren ve çok daha sevimli görünmelerini sağlayan tüylerinde zaman zaman kepeklenme olabilir.

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de kepeklenmenin zaman zaman ortaya çıkması normal olarak kabul edilir. Basit tedbirler ile geçmesi beklenir. Uzun zaman sürdüğünde ve alınan önlemlere rağmen geçmediği takdirde altta daha önemli bir nedenin yattığı düşünülmelidir.

Köpeklerde kepeklenme insanlardaki gibi oluşur. Ölü deri cilt hücreleri dökülür. Bu sırada bazı ölü hücre döküntüleri köpeğin tüylerine takılır. Bu ise kepeklenmeye neden olur. Köpeğiniz sık sık kaşınıyorsa ve yattığı yerde kepekler bulunuyorsa kepeklenme olduğu anlaşılır. Daha çok sırtında ve kuyruk bölgesinde kepeklenmenin yoğun olduğunu görebilirsiniz.

köpeklerde kepek

Köpeklerde Kepeklenme Nedenleri

Köpeklerde kepeklenme rahatsızlığının bilimsel adı “seberoik dermatit” olarak bilinir. Köpeğin cildinin aşırı yağlı ya da tam tersine kuru olması kepeklenme nedenlerinin başında gelir. Köpeğin cildinin yağ dengesinin oluşturulması bu sorunu yaşamalarının önüne geçilmesini sağlar.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de dönem dönem kepeklenme olur. Köpeklerde kepek oluşması halinde öncelikle altta yatan nedenin bulunması gerekir. Bu şekilde tedavisi başarı ile yapılır. Köpeğiniz kepeklendiğinde ve bu onu rahatsız ederek çok fazla kaşınmaya başladığında veterinere götürmeli ve kepek tedavisini başlatmalısınız. Köpeklerde kepek sorunun ortaya çıkmasına neden olan faktörler arasında şunlar yer alır:

  • Hava kuruluğu
  • Sağlıksız beslenme ve obezite
  • Parazit
  • Alerji
  • Cilt enfeksiyonları
  • Hormonlarında dengesizlikler
  • İdiyopatik sebore

Yavru Köpeklerde Kepeklenme

Yavru köpeklerde kepeklenme tıpkı yetişkin köpeklerde olduğu gibi görülebilir. Henüz yavru olan köpeğinizin cilt dengesinin oluşmaması kepeklenmeye neden olur. Özellikle uzun tüylü olan köpek ırklarında kepeklenme her yaşta olabilir. Köpeğinizin uzun tüyleri varsa kepeklenme sorunu yaşamasına hazır olmanız gerekir.

Özellikle kış mevsimlerinde havanın kuruması kepeklenme için ana neden olarak ortaya çıkar. Kışın içerinin yeterince havalandırılamadığı ve klima gibi ısınma sistemleri kullanılması nedeniyle havanın kuruması halinde köpeğiniz bu sorunu yaşar.

Hava nemlendirici kullanarak yavru köpeğinizin hassas cildinin kurumasını ve kepeklenmenin ortaya çıkmasını önleyebilirsiniz. Aldığınız önlemlere rağmen geçmiyorsa veterinere götürmeli ve altta yatan nedenin tespit edilerek tedavi edilmesini sağlamalısınız.

kopeklerde kepek çözümü

Köpeklerde Kepek Nasıl Geçer?

Köpeklerde kepek olduğunda ve bu onu rahatsız etmeye başladığında tedavi edilmesi gerekir. Veterinere götürmeden önce onun kepek sorununun ortadan kalkması için alabileceğiniz basit önlemler bulunur. Bu önlemleri almanıza rağmen kepeklenme sorun ortadan kalkmadığında altta yatan farklı bir neden olduğunu düşünerek onu veterinere götürebilirsiniz. Köpeklerde kepeklenme nasıl geçer incelendiğinde öncelikle şu önlemlerin alınması gerektiği görülür:

  • Köpeğinizi sık sık köpek tarağı ile taramalısınız ve cildinde bulunan yağın belli noktalarda toplanmasının önüne geçmelisiniz
  • Düzenli ve sağlıklı beslenmesini sağlamalısınız. Çok fazla beslenme gibi yetersiz beslenme de kepeklenmeye neden olur
  • Kepek önleyici şampuan ile banyo yaptırmalısınız. Köpeğinizi banyo yaptırdığınızda şampuanın akması için bolca durulamaya dikkat etmelisiniz
  • Bulunduğu ortamın havasının nem dengesinin uygun olmasını sağlamalısınız

Köpeklerde Kepek Tedavisi

Köpekte kepek olur mu sorusunun cevabı evet olarak verilebilir. Onun sevimli görünümünü oluşturan tüylerinde oluşan kepeklenme köpeğinizi olduğu gibi sizi de rahatsız edebilir. Köpeklerde kepeklenmenin sık sık olabileceğini de bilmeli ve hemen telaşlanmamalısınız. Bunun yanında kısa sürede geçmeyen kepeklenmelerde ise vakit kaybetmemek yararlı olur.

Köpeklerde kepek tedavisi için öncelikle nedenin tespit edilmesi gerekir. Onun kepeklendiğini gördünüz, tüylerini sık sık taradınız, ortamın havasını nemlendirdiniz ve düzenli sağlıklı beslenmesine dikkat ettiniz. Tüm bunları yapmanıza rağmen kepeklenme sorunu ortadan kalkmıyorsa altta farklı bir neden olduğunu düşünmelisiniz. Bu durumda vakit kaybetmeden veterinere götürerek doğru tedavinin uygulanmasını sağlamalısınız.

köpeklerde kepek belirtileri

Kepek Önleyici Şampuan İşe Yarar mı?

Köpekte kepeğe ne iyi gelir incelendiğinde tedavinin önemli aşamalarından birini kepek önleyici şampuanın kullanılması oluşturduğu görülür. Köpekler için üretilmiş özel kepek şampuanları bulunur. Bu şampuanla banyo yapması yararlı olur. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta şampuanın köpeğin tüylerinde kalmasına izin verilmemesidir. Ona banyo yaptırdığınızda bol bol durulamalı ve şampuanın akmasını sağlamalısınız.

Köpeğinizin kepeklenme sorunu için veteriner tarafından kepek şampuanı kullanmanız tavsiye edilebilir. Köpeklerde kepek sorunu için üretilmiş farklı şampuanlar bulunur. Bunların uygulanış şekilleri farklı olabilir. Bundan kaynaklı olarak şampuanın kullanma talimatına uymalısınız. Şampuanı doğru kullanmanız halinde kepek sorununun azalmasına önemli katkısı olduğunu görebilirsiniz. Sevimli dostunuz kepeklendiğinde hemen endişe etmemeli ve veterinere danışmalısınız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir