Havliyo

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Köpek Bakımı
  4. »
  5. Köpekler Neden Kuyruklarını Sallar

Köpekler Neden Kuyruklarını Sallar

Köpekler Neden Kuyruklarını Sallar

Köpekler Neden Kuyruk Sallar

Köpekler Neden kuyruk sallar ilgili en büyük yanılgılardan biri, kuyruk sallamanın köpeğin dost canlısı olduğu anlamına geldiğidir. Durum kesinlikle böyle olsa da , kuyruk sallamalarının birçok nedeni vardır. En temel düzeyde, sallanan bir kuyruk, köpeğin çevresindeki bir şeye tepki verdiği anlamına gelir. Olanlar hakkında ne hissettiklerini ifade etmeye çalışıyorlar, bu da insanların köpeğin ne tür bir etkileşime girmek istediğini anlamalarına yardımcı olabilir.

Bir köpek pek çok duyguyu deneyimleyebilir ve bunların bazıları çelişkili olabilir. Bu, köpeğinizin sırf kuyruğunu salladığı için arkadaş canlısı olduğunu veya sizinle iletişim kurmak istediğini varsayamayacağınız anlamına gelir. Bir köpeğin kuyruk sallamasını değerlendirirken, diğer davranışsal sinyallerin varlığı da dahil olmak üzere pek çok faktör dikkate alınmalıdır. Köpeğinizin sadece kuyruğuna değil, genel vücut diline de her zaman dikkat etmelisiniz.

kuyruk neden sallar

Köpeklerin Kuyruk Sallamasının Nedenleri

Kuyruk sallama,  hem kendi hem de kendi canlılarıyla diğer canlılarla iletişim kurmasının bir yoludur. Köpekler kuyruklarını sallayarak konuşurlar. Yavru köpekle başlayan bu hareket öncelikle yemek yeme ihtiyacını göstermek için kullanılır. Yavrular ayrıca kuyruklarını sallayarak oynama isteklerini ifade ederler. Yavru köpekler büyüdükçe bunun kapsamlı bir iletişim aracı olduğunu anlarlar ve tüm arzularını, duygularını ve eğilimlerini kuyruklarıyla ifade etmeye başlarlar.

kuyruk sallamalarının nedenleri açlık, susuzluk, zevk ve özgürlük ihtiyacıdır. İhtiyaçlarının yanı sıra  hissettiği olumlu ve olumsuz duygular da kuyruk hareketleri gözlemlenerek anlaşılabilir. Köpek sahiplerini gördüklerinde, beslenirken, oyun oynarken, heyecanlandıklarında veya mutlu olduklarında kuyruklarını sallarlar. Bu olumlu durumların yanı sıra kendilerini tehlikede hissettiklerinde, saldırmadan önce ve endişelendiklerinde de bu jesti yaparlar. Dostça bir tavırla kuyruk sallayan, köpek maması gördüğünde kuyruk sallayan köpek ile tehdit edici bir ses duyduğunda kuyruk sallayan köpek arasında önemli farklar vardır.

Bir köpeğin kuyruğunun ne kadar sert sallandığı, vücut şekline, kulaklarına, çıkardığı seslere ve sallamaya eşlik eden diğer hareketlere bağlıdır. Köpeğin hareketini anlamak için kuyruğun konumunu ve köpeğin sallanma hızını da gözlemlemeniz gerekir.

köpeklerin kuyruk sallama sebepleri

Köpeklerin Kuyruğunu Sallamasının Anlamları

Köpekler size ne hissettiklerini veya düşündüklerini anlatmak için kuyruklarını farklı konumlara yerleştirirler. İşte bazı kuyruk hareketleri;

Kuyruğun Rahat Olması

Bu davranış kendilerini rahat hissettiklerini gösterir. Bir köpeğin kuyruğunu yalnız bırakması onun mutlu olduğu ve hiçbir şeyin onu rahatsız etmediği anlamına gelir. Kuyruğun hafif bir hareketi bile aynı anlama gelir.

Kuyruğun Yeri Göstermesi

Kuyruğun yere doğru hareketine genellikle rahat kulaklar veya bükülmüş vücut hareketleri eşlik eder. Köpeğiniz bu hareketleri gösteriyorsa endişeli, korkmuş veya stresli demektir. Kuyruğunu sağa sola sallıyorsa olup biteni anlamakta zorluk çekebilir.

Köpeğin Kuyruğunu Bacağının Arasına Sıkıştırması

Bu kuyruk hareketi en meşhurlarından biridir. Bu, köpeğin korktuğunda kuyruğunun aldığı pozisyonlardan biridir.

Kuyruğun Katılaşması

Kuyrukları yere paralel ve sertse tehlikeyi seziyorlar ve ona odaklanıyorlar demektir. Bu pozisyon genellikle beagle gibi av köpeklerinde görülür.

Kuyruğun Dikleşmesi

Bu pozisyon köpeğin kendine çok güvendiği anlamına gelir. Evcil hayvanınız yeni bir köpekle karşılaştığında da bu kuyruk pozisyonunu görebilirsiniz. Kuyruk yarı kaldırılmış ve sallanıyor: Köpeğiniz kuyruğunu hafifçe kaldırıp sallıyorsa çok mutludur. İşten eve geldiğinizde ya da parka gittiğinizde bu görüntüyle karşılaşabilirsiniz. Köpeklerin ne düşündüğünü, ne hissettiğini kuyruk hareketlerinden az çok anlayabiliyoruz.

Ancak Cocker Spaniel ya da Pomeranian gibi kısa kuyruklu ırklarda bu durum her zaman anlaşılır değildir. Köpeklerin, özellikle de kuyrukları kıvrık olanların ne hissettiğini anlamak daha da zordur.

Bir Köpeğin Kuyruk Sallaması Nasıl Okunur

Köpekler kuyruklarını farklı duyguları iletmek için kullandıklarından, aktarılan duygular iki faktöre bağlıdır: kuyruğun konumu ve sallanma hızı. Köpeğin kuyruğunu sallaması bir mecaz olarak kabul edilebiliyorsa, kuyruğunun konumu da bir kelime olarak kabul edilebilir.

Kuyruklarını sallama hızları seslerinin yüksekliğiyle kıyaslanabilir. Kuyruğunu ne kadar hızlı sallarsa, ses de o kadar yüksek olur. Ancak köpeğin anatomisine bağlı olarak bunu fark etmek zor olabilir.Ortalama bir köpek kendini “rahat” hisseder. Kuyruğun konumu topuklara asılabilir.

Bununla birlikte, doğal kuyruk pozisyonu düz olan ve durumun hiç de böyle olmadığı türler vardır. Kuyruğun tabanına dikkat edin. Bu, kuyruğun her zaman önemli olan konumunu (veya konumunu) ortaya çıkarır. Kuyruğun açısı fark edildikten sonra hareketin değerlendirilmesi resmi tamamlar ve köpeğin hissettiği duyguların türünün belirlenmesine yardımcı olur.

Köpekler Neden Kuyruklarını Sallar

Köpeklerde Kuyruğun Yönü ve İletişim

Araştırmalara göre köpeklerde kuyruğun yönünün başka bir anlamı daha var. Köpeklerin kuyruklarını sağa doğru tutması daha olumlu duygular yaşadıkları anlamına gelir. Kuyruk sola baktığında olumsuz duygular hissederler. Sağa gittiklerinde daha arkadaş canlısı davranırlar, sola gittiklerinde ise daha agresif davranırlar.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir