Köpekler Grip Hastalığı
İnsanlarda olduğu gibi Köpekler grip olması olasılığı fazla , Günümüzde bulaşıcı hastalıklarla mücadelede programımızda her zaman şu sözler yer alıyor; koronavirüs, soğuk algınlığı, grip, kuru öksürük, ateş vb. gibi. Bu sözlerden, bu şartlardan, bu programdan çok yorulduğumuz günler yaşıyoruz ve açıkçası yorulduk. Her şeye rağmen bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve kendimizi korumak için elimizden geleni yapıyoruz.
Ne yapmamız gerektiğinin farkındayız ve biliyoruz. C vitamini, diğer vitamin takviyeleri ve sağlıklı beslenmenin sorumluluğunu üstleniyoruz ancak aynı durum evcil dostlarımız için geçerli olmayabilir.Kısacası: Evde bize güvenen arkadaşlarımız var. Onlara yemek verirsek karnı doyacak, su verirsek susuzlukları giderilecek, onlarla ilgilenirsek onurlu bir hayat yaşayacaklar.
Tüm canlılar gibi onlar da zaman zaman hastalanabilir ve kendilerini kötü hissedebilirler. Tek farkları bunu ifade edememeleridir. Bazı semptomları olsa da genel olarak biraz kapalı olabilirler. Bazen bu belirtiler günlerce yatarak, bazen de ağlayarak kendini gösterir.
Öyle ya da böyle bize bir mesaj vermeye çalışıyorlar. Bugünkü konumuz köpeklerde meydana gelen ancak az bilinen bir sorun; Köpek gribi. Öncelikle köpek gribinin ne anlama geldiğine bakalım, ardından belirtilerinden ve tedavi prosedürlerinden bahsedelim.
Köpekler Grip’i Nasıl Yayılır?
Köpek gribi solunum yolu yoluyla yayılır. İnsanlar gibi köpek gribi de hava yoluyla yayılabilir. Grip virüsü, gripli köpeklerin havlaması, hapşırması ve öksürmesiyle yayılan virüsleri başka bir köpeğin soluması sonucu yayılır. Köpek gribi olan bir köpeğin kalabalık bir ortama alınmaması önemlidir. Hasta bir köpeğin yürüyüşler, köpek parkları ve bakım salonları gibi alanlara girmesine izin verildiği ve grip virüsünü yaydığı için başka bir köpeğin virüsü solunum yolu yoluyla kapma ihtimali yüksektir. Bu nedenle köpeği gribe yakalanan kişilerin köpekleriyle etkileşime girmemesi çok önemlidir.
Köpek Gribi Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde grip belirtileri gribin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Tıpkı insanlar gibi köpekleri de etkileyebilecek birçok grip derecesi vardır. Bazı grip vakaları tehlikeli olmasa da diğerleri köpeğinizin sağlığı için tehdit oluşturabilir. Bu nedenle köpeğinizin semptomlarını takip etmeniz ve veteriner hekiminize başvurmanız önemlidir. Köpek gribinin bazı belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:
- Burun Akıntısı,
- Öksürme,
- Hapşırma,
- Göz Akıntısı,
- Yüksek Ateş,
- Nefes Almada Zorluk,
- İştahsızlık
Bu semptomlar birçok köpek hastalığına benzer. Veteriner hekimler köpeğinizin semptomlarının nedenini belirlemek için en iyi konumdadır. Hastalık belirtileri gösteren köpeklerin, uygun önlem ve tedavilerin alınabilmesi için en kısa sürede bir veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Köpek Gribi Tedavisi Nasıl Yapılır
Köpeklerde gribin tedavisi, griple mücadelede en önemli konuların başında geliyor. Solunum yolu hastalıklarını tedavi etmenin en doğru ve etkili yolu veteriner hekiminizin önerdiği tedaviyi takip etmektir. Köpek gribini tedavi etmenin en önemli gereksinimlerinden biri, gribin bulaşmasını önlemek için köpeğinizi diğer köpeklerden uzak tutmaktır. Köpek gribini tedavi ederken aşağıdakileri göz önünde bulundurun:
- Köpekler kuru, sıcak ve yumuşak bir ortamda yeterince dinlendirilmelidir.
- Köpeklere sessiz bir ortamda uyutulmalıdır
- Köpeklere yeterli miktarda sıvı verilmelidir.
- Köpeklerde grip virüsü ile birlikte bakteriyel bir enfeksiyon da gelişirse antibiyotik kullanılmalıdır.
- Veterineriniz uygun bir antibiyotik önerecektir.
- İnfluenza virüsü ile enfekte olan köpeğin ortalama 4 hafta boyunca izole edilmesi gerekiyor.
- Bu, yeni virüslerin ortaya çıkmasını engeller.
Köpek Gribi Semptomları Ne Zaman Ortaya Çıkar
Köpek gribinin kuluçka süresi, ilk maruziyetten itibaren yaklaşık 2-4 gündür. Virüsün yayılması dördüncü günden sonra azalmaya başlıyor, ancak H3N8 ile enfekte köpekler maruz kaldıktan sonra 10 güne kadar bulaşıcı kalıyor ve H3N2 ile enfekte köpekler 26 güne kadar bulaşıcı kalıyor.
Bu hastalıkla temas eden hemen hemen tüm köpekler enfekte olur, ancak enfekte olmuş köpeklerin tümü virüs belirtileri göstermez. Enfekte köpeklerin yaklaşık yüzde 20 ila 25’i hiçbir belirti göstermez, ancak bu köpekler yine de hastalığı yayabilir.
Dört ayaklı arkadaşlarınızdan biri gribe yakalanırsa ancak diğerinde görünmüyorsa, onun hala virüsü taşıyor olabileceğini unutmayın. Evinizdeki diğer köpeklerin durumu hakkında veterinerinizle konuşun.
Köpeklerde Soğuk Algınlığı Tedavisi
Tedavi süreci köpeğinizin soğuk algınlığı semptomlarının şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Soğuk algınlığı olan bir köpeğin iştahı iyiyse ve halsizlik gibi sorunlar göstermiyorsa evde tedavi edilebilir. Tedavinin temeli köpeğe yeterli su, sağlıklı beslenme ve mümkün olduğunca fazla dinlenme sağlamaktır. Köpeğinizin belirtileri kötüleşmeye başlarsa veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.
Hiçbir durumda insanlara yönelik ilaçlar köpeklere yönelik soğuk algınlığı ilaçlarına tercih edilmemelidir .Bu ilaçlar köpeklerde daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Tedavi için köpeğinizin sağlık durumuna göre veteriner hekiminizin vereceği ilaçları kullanın.
Köpek gribi aşısı var mı?
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki grip salgınının ardından köpeklr grip aşısı oluşturuldu. Ancak ülkemizde köpek gribi aşısı bulunmuyor. Bu nedenle, köpeğinizde grip belirtileri fark ederseniz, evde başka köpekleriniz varsa, başlangıçta onu hasta köpekten uzak tutmak en iyisidir. En kısa sürede veterinere götürmeniz de önemlidir. Ayrıca köpeğinizin kulübesini, mama ve su kaplarını da dezenfekte etmelisiniz. Ayrıca köpek gribine karşı alabileceğiniz önlemlerden biri de köpeğinizi köpeklerin çok olduğu bölgelerden uzak tutmaktır.
Dipnot Kısa bilgiler
Köpekler grip olur mu yazımızın sonuna geldik. Sizlere bildiğimiz kadar bu konuda rehberlik etmekten sevinç duyduk. Hayvan severlerin köpeklerinin ne kadar çok sevdiğini ve düşkün olduklarını biliyoruz. bu yüzden köpeklerinize çok dikkatli baktığınızı biliyoruz. köpekler grip olduğunda nelere dikkat etmeniz konusunda umarım yazımız faydalı olmuştur.
köpekler grip olabileceğinizi unutmayın özellikle kış aylarında köpekler grip olduğunda daha dikkati olarak onları uzman veterinere götürerek tedavi ettirebilir ilaçlarınızı alabilirsiniz. İnsanların grip olduğu gibi köpekler grip olabiliyor.
köpekler grip konumuza yorum atarak sizlerde köpekleriniz için neler uyguladınız. Bu süreçte neler yaptınız ve hangi ilaçları kullanarak tedavi uyguladınız bizlere yorum atarak diğer hayvan sever dostlarımızla bilginizi paylaşabilirsiniz.
* Yukarıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan hiçbir bilgi bir “veteriner hekim’in” görüşü kadar değerli değildir. Evcil hayvanınızın sağlığı ile ilgili tüm konularda veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz.