Köpeklerde Epilepsi Neden Olur?
Epilepsinin pek çok nedeni vardır, dolayısıyla köpeklerde epilepsi hastalığının nedeninin bu olduğunu söylemek yanlıştır. Epilepsinin nedenleri hala spekülasyon konusudur ancak aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir:
- Epilepsi genetik faktörlere bağlı olarak köpeklerde de ortaya çıkabilmektedir. Epilepsi olasılığı özellikle aşağıdaki ırklarda yüksektir: Beagle’lar, Alman Çoban Köpekleri, Golden Retriever’lar, Dachshunds (Sosis Köpekleri), Poodles (Poodles) ve Irish Setters. Bu köpekleri sahiplenirken testlere ara verilmemelidir.
- gençlerin hastalıkları,
- köpek kuduzu ve sahte kuduz;
- Kafa yaralanması,
- beyin tümörü,
- beyin apsesi,
- böbrek yetmezliği,
- karaciğer hastalığı,
- mantar enfeksiyonları,
- Yeterli oksijen alamamak
- Vitamin eksiklikleri (özellikle B vitamini)
- Yüksek tuz alımı,
- beyin dokusu sorunları,
- kafatası sorunu,
- bağımlılık,
Köpeklerde Epilepsi Belirtileri Nelerdir
Artık köpeklerde epilepsiyi tanımladığımıza ve nedenlerine kısaca değindiğimize göre, hastalığın belirtilerine ve krizin nasıl oluştuğuna bir göz atalım. Köpek epilepsisi, her biri farklı semptomlara sahip üç aşamaya ayrılır.
Epilepsinin 1. Aşaması (Prodome Evresi)
Epilepsinin erken evrelerinde hayvanlarda gözlenen reaksiyonlar genellikle dışarıdan kolayca fark edilen davranışlardır. Bu aşamada titreme ve inlemenin korku, kaçma ve saklanma davranışıyla ilişkili olduğu bilinmektedir. Köpeklerde epilepsinin erken evrelerinde kriz henüz ortaya çıkmamıştır ve sadece bazı reaksiyonlar olarak ortaya çıkmaktadır.
Epilepsinin 2. Aşaması (Aura Evresi)
Epilepsinin ikinci aşaması, insanlarda epileptik nöbetlere benzer nöbetleri içerir. İkinci aşamada epilepsinin asıl başlangıcı meydana gelir ve köpeğin reaksiyonu çok hafif veya çok şiddetli olabilir. Bu aşamada kasılmaların yanı sıra istemsiz kas hareketleri, tükürük salgılama, idrara çıkma ve dışkılama da meydana gelebilir.
Epilepsinin ikinci evresinde köpeklerde görülen bir diğer davranış da dış uyaranlara tepkisizliktir. 1 ila 3 dakika süren nöbetler günde birkaç kez meydana gelebilir.
Epilepsinin 3. Aşaması (Ictal Evresi)
Köpek epilepsisinin üçüncü veya son aşamasında kriz geçmiştir ve geriye yalnızca zayıflık kalmıştır. 30 dakikadan az süren bu kısımda köpeğin dinlenmesi gerekmektedir. Bir krizden sonra çoğu köpek su içme eğilimindedir.
Kriz şeklinde ortaya çıkan epileptik nöbetlerin yanı sıra köpeklerde çeşitli davranış farklılıkları da gözlenebilmektedir. Fokal nöbetler olarak da adlandırılan bu tür epilepsi, köpeğinizin sanki bir sineği yakalıyormuş gibi aniden yukarı aşağı zıplamasına neden olabilir. Öte yandan fokal nöbet geçiren köpekler kör olabilir.
Köpek sahiplerinin epileptik nöbetlerle ilgili gözlemleri ve raporları bu hastalığın teşhis ve tedavisine yardımcı olabilir. Nöbet sırasında köpeğinizin size veya kendisine zarar vermesini önlemek için mümkün olduğunca sakin kalmalısınız.
Köpeklerde Epilepsi Nasıl Tedavi Edilir?
Epilepsi teşhisini zorlaştıran en önemli faktörlerden biri köpeklerde epileptik nöbet oluşumunu etkileyebilecek çeşitli tıbbi durumların bulunmasıdır. Bu nedenle köpeğinizin nöbet geçirdiğini fark ederseniz, onu derhal muayene için profesyonel bir veterinere götürmenizi öneririz.
Veteriner hekiminize köpeğinizin nöbet sırasında yaşadıklarını anlattıktan sonra doktorunuz köpeğinizin fiziksel ve nörolojik muayenesini yapacaktır. Klinik ve görüntüleme testlerinin sonuçlarına göre köpeğinizin epilepsi hastası olup olmadığına dair kesin teşhis konulacak ve tedavi süreci başlayacaktır.
Köpeklerde Epilepsiye Yatkın Irklar
- Beagles
- Bernese Dağ Köpekleri
- Border Collies
- Boxer
- Cocker Spaniel
- Dachshunds
- Golden Retriever
- İrlanda Setter
- Labrador Retriever
- Poodle
- Sibirya Huskileri
- Welsh Corgis
Epilepsi Nöbeti Geçiren Köpeğe Nasıl Yaklaşmak Gerekir
Öncelikle sakin kalmak önemli. Çünkü köpeğe yardım etmek için panik yapmamak çok önemlidir. Nöbet sırasında köpek açık bir alana taşınmalı ve bölgedeki sert, keskin nesneler uzaklaştırılmalıdır. Köpeğinizi daha geniş bir alana taşıdıktan sonra başının altına yastık koymalısınız. Bu, başınızı çarpmanızı ve yaralanmanızı önleyecektir. Epileptik nöbetin süresi dikkate alınmalıdır. Birkaç dakikadan fazla devam ederse bir veterinere danışın.
Köpekler epilepsi nöbeti sırasında çeneleri kilitlendiğinde nefes almakta zorluk çekerler. Bunu önlemenin iyi bir yolu yanaklarınızın arasına temiz bir bez veya havlu koymaktır. Aksi takdirde, doğrudan saldırdığınızda köpeğinizin elinizi ısırma olasılığı daha yüksektir. Ek olarak, bir krizden sonra odayı loş bir şekilde aydınlatmak ve köpeğinizin yanınızdan ayrılmasını önlemek önemlidir. Çünkü kriz yeniden yaşanabilir ve köpek yaralanabilir.
Köpeklerde Epilepsi Öldürür mü?
Epilepsili köpeklerin tedavisi antiepileptik ilaçların kullanılmasıdır. İlacın etkinliğini arttırmak için veteriner hekiminizin önerdiği uygulama yöntemini kullanmanız, stresten uzak durmanız ve düzenli egzersiz yapmanız gerekmektedir.
Çoğu köpek için nöbet ilaçları nöbetleri önleyebilir ve köpeğin normal bir hayata dönmesine izin verebilir.
Köpeklerde Epilepsi Krizi Sırasında Yapılması Gerekenler;
- Yaralanmayı önlemek için lütfen köpeğinizi geniş bir alana götürün.
- Lütfen sakin olun ve alçak sesle konuşun.
- Yaralanmaması için başının altına yumuşak bir yastık koyabilirsiniz.
- Nefes almakta zorluk çekiyorsanız dişlerinizin arasına temiz bir havlu koymak nefes alma zorluğunu önlemeye yardımcı olabilir.
- Epilepsi nöbetinin süresi dikkate alınmalıdır. *Sara nöbeti 5 dakikadan fazla sürerse kedinizi hemen veterinere götürün.
- Evinizde çocuklarınız veya evcil hayvanlarınız varsa lütfen onları bu alanlardan uzak tutun.
- Köpeğiniz nöbet sonrasında bilincini yerine getirmiyorsa derhal tedavi görmelidir.
- Nöbet sırasında ilaç vermeyin.
- Nöbet sırasında köpeğinizin ağzına veya diline dokunmayın.