Havliyo

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Köpek Bilgi
  4. »
  5. Köpekler Regl Olur Mu

Köpekler Regl Olur Mu

Köpekler Regl Olur Mu

Köpekler Regl Zamanı

Köpekler Regl  var mı?  yok mu ? Köpekler nasıl üreme organlarına sahip canlılar ise dişi köpeklerin de regl dönemleri vardır. Adet dönemi olarak bilinen bu döneme kızgınlık dönemi de denir. Köpekler kızgınlık döneminde çeşitli belirtiler gösterirler ancak sonrasında da farklı davranışlar sergileyebilirler.

Sıcak mevsim dişi köpekler için hassas bir zamandır, bu nedenle bu mevsime yaklaşırken anlayışlı olmanız gerekir. Üreme döneminin bir parçası olarak kabul edilen adet döneminde çeşitli belirtileri gözlemleyerek kedinizin kızgınlık döneminde olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Köpekler Regl Döngüsü

Türün devamını sağlamak amacıyla yetiştirilen köpekler yılda iki kez adet görürler. Bu üreme döngüsü dört farklı aşamadan oluşur: iki adet dönemi arasındaki dönemi içeren proöstrus, östrus, östrus ve östrus. Tam bir döngü ortalama 21 gün sürer. Bu süre bireysel farklılıklara, yaş faktörlerine, cins ve çevre koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin bir köpeğin ilk adet döngüsünün 30 günden fazla sürebildiği bilinmektedir.

Ayrıca yaşlı köpeklerde bu sürecin çok kısa olduğu ve semptomların neredeyse hiç fark edilmediği döngüler olabilir. Bir köpeğin adet döngüsünün mevsimle ilgisi yoktur. Yılın herhangi bir zamanında ve yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir.

Adet dönemi küçük köpeklerde 21 gün, büyük köpeklerde ise 21 gün sürer. Aynı adet döngüsünde bile kanama miktarı farklılık gösterebilir. Ek olarak, küçük köpeklerin yıl boyunca kızgınlık döngüleri büyük köpeklere göre daha uzun olabilir.

Köpekler Regl Döneminde Ağrı Çeker Mi

Köpekler Regl  döngüsünün aşamaları:

Proöstrus

Bu, köpeklerde adet döneminin başlangıcını işaret eden aşamadır. Cinsel organlardan kanama ve akıntı ile başlar. Bu aşama köpekten köpeğe değişmekle birlikte ortalama 7 ila 9 gün kadar sürer. Bu dönemde vulva gözle görülür şekilde şişer. Kızgınlık döngüsünün başlangıcında vajinal akıntı oldukça kanlıdır, ancak sonuna doğru yavaş yavaş soluk pembe veya berrak hale gelir. Bu aşamada köpeğinizin adet kanaması devam edecektir. H. 7-9 gün sürecek. Östrojen seviyeleri önemli ölçüde arttı. Bu dönemde erkek çiftleşmek ister ancak dişi buna izin vermez.
kızgınlık

Östrus

Ortalama olarak adetin 9. gününden 13. gününe kadar olan süreyi kapsar. Akıntı ince ve şeffaf hale geldi. Östrojen seviyeleri düşmeye başlar. Progesteron seviyeleri arttıkça dişi köpek çiftleşme için erkek köpeği kabul etmeye hazır hale gelir. Köpeklerde bu dönemde çiftleşme yoluyla gebelik meydana gelir. Genellikle 3 ila 4 gün süren bu dönemde dişi köpek birden fazla köpekle birden çok kez çiftleşebilir.
kızgınlık

Diöstrus

Bu, çiftleşme sezonunun sona erdiği zamandır. Dişi çiftleşme yoluyla hamile kalsa da doğmasa da kızgınlık dönemi biter ve kızgınlık dönemi başlar. Bu dönemde dişiler artık erkekleri kabul etmeyecektir. Vajinal akıntı durur ve vulva normal boyutuna dönmeye başlar.
kızgınlık

 

Anöstrus

Kızgınlıktan bir sonraki adet döneminin veya proöstrusun başlangıcına kadar geçen süre.

kopekler regl dönemi

Bir köpeğin regl dönemi  kaç yaşında başlar

Ortalama olarak bir köpeğin adet dönemi 6 aylıkken başlar. Bu yaş aralığı doğal bir süreçtir ve köpeğin cinsi, büyüklüğü gibi faktörlere bağlı olarak daha uzun sürebilir. Dişi köpekler kızgınlık döngüsüne 24 aylıkken başlar. Olgunlaşmaya başladıkları bu aylarda ergenliğe benzer bir deneyim yaşarlar. Köpeklerde hastalık menstrüasyonun başlangıcından yaşam boyunca ve yetişkinliğe doğru ilerler.

Dişi köpeklerde adet başlangıcı küçük köpeklerde daha erken, büyük köpeklerde ise daha ileri yaşlarda görülür. Adet başlangıcından itibaren erkek köpeklerin ilgisini çeken dişi köpekler, hamilelikle bağlantılı istenmeyen durumların yaşanmaması için kontrol altında tutulmalıdır.

Köpeğin adeti kaç gün sürer?

Bir köpekler regl dönemi genellikle iki ila üç hafta sürer. Ancak her köpek kendine özgü olduğundan adet dönemleri farklılık gösterebilir. Bazı köpeklerde adet görme bir haftaya kadar sürebilirken bazılarında dört haftaya kadar sürebilir. Dişi köpekler adet döneminde vajinal kanama yaşayabilir ancak kanamanın şiddeti köpekten köpeğe değişecektir.

Menstruasyon sırasında köpekler bazen huzursuz, sinirli olabilir veya diğer köpeklere ilgi duyabilir. Adet döneminin sonunda dişi köpek tekrar doğurgan hale gelir ve yaklaşık 6 ila 8 ay sonra bir sonraki adet dönemi başlar.

Köpekler Regl Olur Mu

Köpekler Regl Olduğunu Nasıl Anlarsınız

Köpeğinizde bazı adet öncesi belirtiler olabilir. Bu belirtiler davranışsal ve fiziksel olarak gözlemlenebilir.

  • Başlangıçta çok kanlı bir akıntı olur,
  • döngünün sonuna doğru giderek hafifler ve berraklaşır.
  • Bazen belirsiz hale gelir.
  • Sırtından kanlar akarak evin içinde koşuyor.
  • Kanlı akıntı oturduğunuz veya ayakta durduğunuz bölgelere aktarılabilir.
  • Bazı köpeklerde adet kanaması ağır olurken bazılarında daha az olur.
  • Vulva şişer.
  • Vulva bölgelerini sürekli yalayarak temizlerler.
  • Dikkatli köpekler sürekli olarak kendilerini temizlerler, bu nedenle kanlı akıntı çok yoğun olmadığı sürece hiçbir şey göremeyebilirsiniz.
  • Normalden daha fazla su akabilir.
  • İdrarın güçlü bir hormonal kokusu vardır.
  • Bu hormonun kokusu erkek köpekler tarafından uzaktan algılanabilmekte ve çiftleşme isteklerini arttırmaktadır.
  • Kızgınlık dönemindeki bazı köpekler diğer köpeklere karşı daha arkadaş canlısı görünmektedir.
  • Erkek bir köpeği gördüklerinde kuyruklarını sallayarak veya kuyruklarını yana doğru çekerek yaklaşmaya çalışırlar.
  • Bazı köpekler hafif agresif davranışlar sergileyebilir.

Köpeğin cinsine, yaşına, büyüklüğüne ve yaşadığı ortamdaki çevresel faktörlere bağlı olarak bu belirtiler köpeğin adet döneminde azalabilir veya artabilir. Bu dönemde çiftleşme hem erkek hem de dişi köpekler için çok önemli bir istek olduğundan kısa molalar bile çiftleşme için yeterlidir. Köpeğinizin üremesini istemiyorsanız çok dikkatli olmanız gerekir.

Köpeklerde Regl Döngüsü

Köpekler Regl Döneminde Yıkanır Mı

“Köpeklerde Adet Görür mü?” yazımızda köpeklerin adet döneminde genital bölgelerini özenle temizleyip yaladıklarından bahsetmiştik. Bu nedenle köpek sahipleri hiçbir zaman köpeğinin genital bölgesini temizlemeye çalışmamalıdır. Köpekler gerekli tüm temizlik görevlerini kendileri yapabilir ve kendileri için en iyi sonuçları elde edebilirler. Ancak köpeğinizin gerektiği gibi temizlik yapamadığını düşünüyorsanız profesyonel yardım almanız daha doğru olacaktır. Veteriner hekiminize danışmadan köpeğinizi yıkamanızı tavsiye etmiyoruz.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere köpekler ve adet dönemiyle ilgili tüm sorularınızı yanıtladık: B. “Köpeklerin regl dönemi var mıdır?” Köpek sahipleri ile benzer konularda fikir alışverişinde bulunmak, Petarkadash’a üye olmak, köpeğinizle ilgili tüm sorularınıza yanıt bulmak ve sizden daha fazla yanıt almak için deneyimsiz köpek severlere yardımcı olabilirsiniz.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir